Quantitative Aptidue,Percentage questions
FreshersDirect logo FreshersDirect logo text
Placement papers for Percentage

Percentage- Key Notes

Percentage- Key Notes-aptitude-questions-answers-basics

Percentages  Aptitude basics, practice questions, answers and explanations 
Prepare for companies tests and interviews

 

Percentage= (Sum of quantities)/(Number of quantities)

Percentage increase by x%= ((x+100)/100)*Initial

Percentage decrease by x%= ((100-x)/100)*Initial
 

Some common percentage conversions
Some common percentage conversions

Exercise questions

1. A trader makes a profit equal to the selling price of 75 articles when he sold 100 of the articles. What % profit did he make in the transaction?
A) 33.33%
B) 75%
C) 300%
D) 150%

2. A merchant buys two articles for Rs.600. He sells one of them at a profit of 22% and the other at a loss of 8% and makes no profit or loss in the end. What is the selling price of the article that he sold at a loss?
A) Rs. 404.80
B) Rs. 440
C) Rs. 536.80
D) Rs. 160

3.A trader professes to sell his goods at a loss of 8% but weights 900 grams in place of a kg weight. Find his real loss or gain percent.
A) 2% loss
B) 2.22% gain
C) 2% gain
D) None of these

4. Rajiv sold an article for Rs.56 which cost him Rs.x. If he had gained x% on his outlay, what was his cost?
A) Rs. 40
B) Rs. 45
C) Rs. 36
D)Rs. 28

5. A trader buys goods at a 19% Amount on the label price. If he wants to make a profit of 20% after allowing a Amount of 10%, by what % should his marked price be greater than the original label price?
A) +8%
B) -3.8%
C) +33.33%
D) None of these

6. If apples are bought at the rate of 30 for a rupee. How many apples must be sold for a rupee so as to gain 20%?
A) 28
B) 25
C) 20
D) 22

7. Two merchants sell, each an article for Rs.1000. If Merchant A computes his profit on cost price, while Merchant B computes his profit on selling price, they end up making profits of 25% respectively. By how much is the profit made by Merchant B greater than that of Merchant A?
A) Rs.66.67
B) Rs. 50
C) Rs.125
D) Rs.200

8. A merchant marks his goods in such a way that the profit on sale of 50 articles is equal to the selling price of 25 articles. What is his profit margin?
A) 25%
B) 50%
C) 100%
D) 66.67%

9. A merchant marks his goods up by 75% above his cost price. What is the maximum % Amount that he can offer so that he ends up selling at no profit or loss?
A) 75%
B) 46.67%
C) 300%
D) 42.85%

10. The price of a T.V. is increased 30% before budget and in budget 20% is also increased. Then total increase in price will be
A) 50%
B) 56%
C) 55%
D) 59%

Answer Key

1.C; 2.A; 3.B; 4.A; 5.A; 6.B; 7.B; 7.B; 8.C; 9.D; 10.B